fbpx
Loading...

Megérkeztek a 2021-es gyógynövény naptárak a nyomdából

Gyógynövény naptár 2021

Hétfőtől (2020.11.23) kapható a webshopban a 2021-es gyógynövény naptár. Adott hónapra jellemző szépséges gyógynövény fotókkal, hatóanyag leírásokkal és receptekkel, A3-as méretben.

Február:

Februárban sokszor előfordul, hogy a hidegtől elmacskásodnak az ízületek. Ilyenkor jön jól, ha van kéznél rozmaring olaj.

Rozmaring

A rozmaring (Rosmarinus officinalis) levele és virágos hajtásai illóolajat (eukaliptol, alfa-pinén, kámfor, borneol), cseranyagot, rozmaringsavat és flavonoidokat is tartalmaz. Belsőleg (pl. fűszer, rozmaring bor, tea és tinktúra) használva emésztési panaszok enyhítésére, a máj és epehólyag működésének serkentésére alkalmazható. Fertőtlenítő hatása is ismert. Külsőleg (pl. fürdőként) alacsony vérnyomás, keringési problémák és reumatikus panaszok kezelésére használható, valamint felületi sebgyógyulás serkentésére. Illóolaját aromaterápiaként (párologtatás, aromafürdő) masszázshoz, borogatáshoz és bedörzsölőszerként is használják. 

Rozmaring olaj a könnyebb mozgásért:

  • Szerezzetek be extraszűz olívaolajat!
  • Vegyetek elő egy tiszta műanyag tetővel rendelkező fél literes befőttes üveget!
  • Metszetek le annyi friss rozmaring hajtásvéget, amennyi belefér a befőttes üvegbe! Mossátok meg, itassátok át papírtörlővel, vagy tiszta konyharuhával!
  • Helyezzétek bele az üvegbe, majd öntsétek nyakon olívaolajjal úgy, hogy színültig ellepje!
  • Zárjátok le a tetővel légmentesen, tegyétek hűvös helyre, majd hagyjátok állni egy hetet legalább!
  • Majd vegyétek ki az ágvégeket és már használható is a rozmaringolaj az elmacskásodott végtagok bedörzsölésére, akár naponta többször!
  • Figyelem! Bőrirritáló hatása lehet. “

Remélem mindenki talál benne praktikus tanácsot, az év minden hónapjában!

 

 

További kedvelt cikkek

Nincs hozzászólás

Hozzászólás írása