fbpx
Loading...

Fráter Erzsébet: Mesés növények, növényes mesék

2.975 Ft

Régen az erdők és a hegyormok, a füves puszták és a félsivatagok az emberi közösségek természetes életterei voltak, s alig van olyan nép, melynek meséiben, mondáiban ne szerepelnének a környezetükben élő növények. Táplálékként, gyógyszerként hasznos voltuk, az évszakok váltakozásához kötődő látványos életciklusuk, meg-megújulásuk és virágaik elbűvölő szépsége megragadta az ember képzeletvilágát.

Cikkszám: 005 Kategória:

Leírás

Gyönyörűen illusztrált kötet a növényvilág legendáiról – mesékkel, botanikai leírásokkal

Régen az erdők és a hegyormok, a füves puszták és a félsivatagok az emberi közösségek természetes életterei voltak, s alig van olyan nép, melynek meséiben, mondáiban ne szerepelnének a környezetükben élő növények. Táplálékként, gyógyszerként hasznos voltuk, az évszakok váltakozásához kötődő látványos életciklusuk, meg-megújulásuk és virágaik elbűvölő szépsége megragadta az ember képzeletvilágát. A mesebeli égig érő fák, az életfa jelképek, a mondabeli hősökhöz vagy eseményekhez kapcsolódó, szentként tisztelt, gyakran nemzeti szimbólummá magasztosult növényfajok mind-mind azt bizonyítják, hogy a növények nem pusztán életünk hasznos tárgyai, hanem mindig is jóval többet jelentettek az emberi kultúra számára.

Mesekönyvünkkel egy nyúlfarknyi válogatást szeretnénk adni abból a hallatlanul gazdag kincsestárból, amelyet a különböző földrészek és népek kultúrája tár elénk. A történetek között olvashatók népmesék, eredetmondák, legendák egyaránt, Debrecentől Karthágóig, Szent László királyunk udvarától Sziddhártha herceg palotájáig. S mert azt szeretjük, amit ismerünk, ne csak a csodálatos képekkel illusztrált „növényes meséket” olvassuk nyitott szívvel, hanem a botanikus jegyzeteit, a „mesés növényekről” szóló leírásokat is!

Tartalom

A napisten bölcsője

A fejtetőre állított fa

A kígyóasszony fia

A romlott lé

Miért apró szemű a rizs?

A szent fa

Sok mag – sok barát

Papirusz helyett pergamen

Apollón homlokán hordja a szerelmét

Szerelem a víztükörben

Athéné ajándéka

Karthágónak el kell pusztulnia

A levél, mely nem engedi szemhéjunkat lecsukódni

A kávéleves

Szent László füve

A könyörületesség rózsái

Szúrós mese

A debreceni líciumfa

Hál’ Istennek, csakhogy lopják

A titkos recept

Érdekelhetnek még…

További kedvelt cikkek

0
    0
    Kosár
    A kosarad üresIrány a webshop!