Szeretnélek Titeket megismertetni a konyhában már jól ismert fokhagymával és vöröshagymával…nem csak az ételekkel tesznek csodát.
Fokhagyma, a természetes antibiotikum
A fokhagyma (Allium sativum) hagymája allint, kéntartalmú peptideket, B1-C-vitamint, valamint flavonoidokat is tartalmaz. Bizonyított antioxidáns, antibakteriális, antimikotikus és antivirális hatású. A fokhagyma szöveti sérülésekor (aprítás, szétnyomás) az allin átalakul allicinné és ez az utóbbi vegyület rendelkezik antimikróbás hatással.
A torok baktériumflórájának alkotói közé tartozik a Streptococcus és a Staphylococcus. Ezek a baktérium törzsek okozzák a felső légúti megbetegedések nagy hányadát. Ha felborul az egyensúly egy meghűlés vagy vírusfertőzés miatt, elszaporodnak a nyálkahártyán. Ez okozza a gyulladást, a váladékképződést és a lázat. Az allicin meggátolja a fent említett baktériumok szaporodását, így nem tud tovább terjedni a fertőzés. Külön jó pontot érdemel, hogy még a penicillin rezisztens baktériumok ellen is sikeresen használható. ?
Kétféle módon szoktuk a családban felhasználni az egészség megóvása céljából.
Mézes fokhagyma az egészséges légutakért:
A,
• Szedjétek szét a fokhagymát gerezdekre, pucoljatok meg egyet!
• Mártsátok mézbe, rágjátok szét és nyeljétek le!
• Napi 1x, reggeli után fogyasszátok!
B,
• 1dl mézbe daraboljatok bele 3-4 gerezd fokhagymát!
• Hagyjátok állni egy napig egy zárható befőttes üvegben!
• Napi 3x egy evőkanállal egyetek a fokhagymás mézből étkezések után!
Általában elég 3-4 nap kezelés és már érezni lehet a javulást!
Az öregedési folyamatok lassításában is nagy szerepet játszik, látványos eredményeket értek el kutatásokkal az arterioszklerózis területén is.
Gátolja a vérlemezke összetapadást (véralvadást). Emiatt műtétek előtt érdemes szüneteltetni az alkalmazását. Valamint, véralvadásgátlókkal együtt megfontolandó a fogyasztása.
Bélféreghajtásra is alkalmazható, nyers formában fogyasztva.
Fokhagymát csak akkor szabad fogyasztani, ha kizárható a amarilliszfélék allergiája!
Terhesség és szoptatás alatt is biztonsággal alkalmazható!
Gyermekek is fogyaszthatják 2 éves kortól.
Vöröshagyma, a házi csodaszer
A vöröshagyma (Allium cepa) hagymája kéntartalmú anyagokat, flavonoidokat és vitaminokat tartalmaz. Keringést serkentő, antibakteriális, gyulladáscsökkentő hatással bírnak. Belsőleg tea formájában felső légúti hurutok kezelésében alkalmazható. Valamint baleseti sérülések (pl: zúzódás, ínszalag húzódás, -szakadás ínhüvelygyulladás) esetén pakolás formájában nyújt gyors segítséget.
Vöröshagyma tea a könnyebb légzésért:
- 2 evőkanál cukrot (lehet finomítatlan nádcukor is) karamellizáljatok lassú tűzön!
- A karamellhez öntsetek 5 dl forró vizet, óvatosan!
- Tegyetek az oldathoz 2 fej vöröshagymát négyfelé felvágva! A legkülső héjat, le lehet szedni a felhasználás előtt. Én csak meg szoktam mosni a hagymafejeket.
- 10 percig főzzétek össze!
- Vegyétek le a tűzről, fedjétek le, majd hagyjátok kihűlni!
- Emeljétek ki a szétfőtt hagymákat és már fogyasztható is ez az őszi gyógyító különlegesség!
- Ezt az adagot egész napra felosztva lehet kortyolgatni.
- Gyermekeknél napi egy csésze az ajánlott adag 12 éves korig.
Igazi őszi hangulatot teremt az illatával. Az íze pedig, mint egy jó malátasöré.
Akácmézzel szoktam ízesíteni, így a kislányom is szívesen megiszogatja.
Kiváló hurutoldó, gyulladáscsökkentő és köhögés csillapító hatása van.
Vöröshagyma-pakolás a gyorsabb gyógyulásért:
- Zúzzatok össze egy fejet egy kis vízzel és 1-2 csipet sóval keverjétek össze!
- A pépet kenjétek rá a sérült területre és egy nedves ruhával tekerjétek körbe!
- Naponta 3-4 alkalommal fél órát kezeljétek ezzel a sérült területet!
A vöröshagyma terhesség és szoptatás alatt is biztonsággal alkalmazható!
Gyermekek is fogyaszthatják a teát 2 éves kortól.
Külső felhasználásával kapcsolatban nem ismert ellenjavallat.
Csak akkor alkalmazható a vöröshagyma, ha kizárható a amarilliszfélék allergiája! Ide tartozik pl. a medvehagyma is.
Remélem nálatok is ”csodát” fognak tenni! ?
Irodalomjegyzék
Csupor Dezső, Szendrei Kálmán: Gyógynövénytár, Medicina Könyvkiadó Zrt., 2012
Rácz Gábor, Rácz-Kotilla Erzsébet, Szabó László Gy.: Gyógynövények ismerete, Galenus Kiadó, 2012
Aviva Jill Romm: Naturally Healthy Babies and Children, Crown Publishing Group, 2003
Linda B. White M.D., Sunny Mavor: Kids, Herbs, Health, Interweave Press, 1998
Rosemary Gladstar’s: Family Herbal, Storey Books, 2001