Baleseti sérülések kezelése természetes módszerekkel

Trambulin

Azt hiszem ez az a témakör, amely minden szülőt, embert érint… Nálunk szinte nincs olyan hónap, amikor ne lenne kék-zöld folt a kislányom lábán. Fáradhatatlan, folyamatosan szaladgál, motorozik, futó biciklizik, rollerezik… A férjem imád biciklizni, főleg hegyi utakon…így nála is gyakran előfordul a sportsérülés. Nálam általában a térd szokott lesérülni, apai ágon örökölt hajlam miatt. Pedig én csak jógázni szoktam és a kislányom után rohanni…

Így itthon mindig felkészültek vagyunk a baleseti sérülésekre.

Fontos, hogy csak akkor használhatjátok a cikkben felsorolt gyógynövényeket, ha nem vagytok rájuk allergiásak!

Izom, ínzúzódások, – húzódások, rándulások gyógyulásának segítése gyógynövényekkel:

  • Először nyugalomba kell helyezni a sérült végtagot. Lábat ülő vagy fekvőhelyzetben felpóckolni, a kart párnákra vagy asztallapra felfektetni úgy, hogy az önsúlya ne húzza le!
  • Készítsetek hideg, vizes ruhás borogatást hegyi árnika (Arnica montana) alkoholos kivonatával (pl: Vital Base Arnica Montanan tinktúra) és ezzel kötözzétek, vagy szerezzetek be hegyi árnika kenőcsöt (pl: Dr. Theiss árnika kenőcs) és azzal kenjétek be a sérült területet! Utóbbit gyerekeknél is lehet alkalmazni.
  • Az eddig említetteket ki lehet egészíteni a sérült testrész jegelésével, konyharuhába betekert jégzselé, jégakku vagy zacskós fagyasztott borsóval. Nyugtat, csökkenti a fájdalmat, a duzzanatot és a gyulladást.
  • Ha nem elég a külsőleges fájdalomcsillapítás, gyerekek esetében Nurofen belsőleges szuszpenziót lehet adni. Felnőtteknél fűzfakéreg (Salix alba) főzet, vagy ha az épp nincs otthon, bármilyen szalicilsav vagy acetil-szalicilsav tartalmú gyógyszerészeti készítmény adható (pl: Algoflex, Algopyrin, Aspirin).
  • Ha már eltelik 3 nap és még mindig duzzadt, ödémás, vagy lilás (hematóma) a sérült terület, véralvadást gátló és keringést serkentő gyógynövények alkalmazhatóak. Ilyen például az orvosi somkorófű (Melilotus officinalis) borogatásként. A beteg végtagra kenve, fekete nadálytő (Symphytum officinalis) gyöktörzset, levelet, vagy vadgesztenyemagot (Aesculus hippocastanum) tartalmazó krémek alkalmazhatóak.
  • Ha éppen a felsoroltak közül egyiket sem tudjátok beszerezni, általában mindenkinek van otthon vöröshagyma (Allii cepa) a kamrában. Ebből készítsetek pakolást a sérült területre! Gyerekeknél is nyugodtan lehet alkalmazni.
  • Végül, de nem utolsó sorban megemlíteném az ananászt (Ananas succus) is, amit gyerekek is fogyaszthatnak korlátozás nélkül ödémásodás és a véraláfutás felszívódásának serkentésére.

Részleges és teljes szalagszakadás gyógyulásának segítése gyógynövényekkel:

Sajnos nekem már mindkettőben részem volt, így tapasztalat alapján adok pár tippet nektek.

  • A legfontosabb a felismerés, a szalagszakadás hatalmas nyilalló fájdalommal jár, majd a szövetek hirtelen ödémásodásával, elszíneződésével (zöldes-kékes). Nagyon hasonló a csontrepedés és törés tüneteihez. A sérült végtag nem terhelhető a fájdalom miatt. Nálam a bokaszalagok szakadtak, el is ájultam a fájdalomtól, aztán másnap már a traumatológián ültem…
  • Azonnal szakorvost kell felkeresni, hogy sínbe tegyék (1 hét után majd járógipszet adnak)! Felírnak véralvadásgátló injekciót, amit minden nap a hasfalba kell adni a sérült szövetekben felgyülemlett alvadt vér miatt, hogy ne következzen be trombózis. Nekem felajánlották, hogy megműtik, összevarrják a szakadt részeket. Nem kértem, mivel ugyanannyi idő lett volna így is –úgy is a gyógyulás. Bár az igaz, hogy nem tudok teljesen, vízszintes talppal guggolni…de nem zavaró.
  • Ha már látta szakorvos és sínben van a sérült végtag az előző témakörben említett módon lehet segíteni gyógyulást.

Csonttörések és repedések gyógyulásának segítése gyógynövényekkel:

Ezt is kipipálhatom a listámon…

  • Azonnal szakorvoshoz kell fordulni, rosszabb esetben mentőt hívni (114)!
  • Ebben az esetben akár műtét is szükséges lehet, aztán természetesen begipszelik a sérült végtagot.
  • Ha már lekerül a gipsz, a gyógytornás rehabilitációs időszakot tudjátok segíteni serkentő rozmaring illóolajos (Aetheroleum rosmarini) fürdő és borókaillóolajos (Aetheroleum juniperi) masszázsolaj használatával.

Belsőleg pedig fogyasszatok valamilyen energetizáló gyógynövényt, amely mind a három felsorolt esetben gyorsítja a szevezet gyógyulását. Ilyen például a ginzenggyökér (Ginzeng radix), a szekliceimolagyökér (Rhapontici rhizoma), a tajgagyökér (Eleutherococci radix), az indiai ginzeng (Withana somnifera), a brazil ginzeng (Pfaffia iresinoides) és az amerikai ginzeng (Panax quinquefoliatus). Ezeket itthon tea, kapszula és oldat formájában lehet gyógyszertárakban és bioboltokban beszerezni. Csak felnőttek alkalmazhatják ezeket az energetizáló gyógynövényeket!

Idegbecsípődések kiegészítő kezelése gyógynövényekkel:

Pont egy évvel ezelőtt a bal combforgómnál történt az idegbecsípődés, így egy jó kis lumbágó (más néven isiász) alakult ki. Nagyon lassan gyógyul, kitartó kezelés és türelem szükséges a teljes felépüléshez.

  • Ilyenkor a fájdalomcsillapítás a legfontosabb, hogy egyáltalán létezni tudjunk. Ezt belsőleg a fent említett módokon lehet. Külsőleg pedig az érintett területet csípős parika (Capsicum annuum) kivonatot tartalmazó kenőccsel (pl: Inno Rheuma Forte, vagy Flavin 7 Kapszaicin krém) kell bedörzsölni.
  • Mindenképpen ajánlott csontkovács, szakorvos, vagy mozgásterapeuta meglátogatása!

Baleseti sérüléseknél használható gyógynövények élettani hatásai:

A hegyi árnika virágának hatóanyagai a helenalin, timol, flavonoid és illóolaja gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és ödémacsökkentő hatásúak.

Csak akkor alkalmazható a hegyi árnika, ha kizárható az őszirózsafélék allergiája! Ide tartozik pl. a kamilla, cickafark és a napraforgó is.

A fűzfakéreg főbb hatóanyagai a szalicin, flavonoidok és a cseranyag. Ezek fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és lázcsillapító hatással bírnak.

Szív-és érrendszeri probléma esetén orvosi konzultáció szükséges az alkalmazása előtt!  Csak akkor alkalmazható, ha kizárható a fűzfafélék allergiája!

Gyermekek esetén nem alkalmazható 16 éves korig!

Aszpirin érzékenyeknek tilos fogyasztani!

Nem szabad kombinálni egyéb szalicilát vagy NSAID (nem szteroid gyulladáscsökkentő) készítménnyel!

Kontraindikált asztmások, cukorbetegek, köszvényesek, máj-vesebetegek, aktív fekélybetegek esetében a fűzfakéreg alkalmazása!

Terhesség és szoptatás idején mindenképp konzultálni kell az orvossal, használata előtt!

A somkórófű virága főként kumarinokat, flavonoidokat,nyálkát és illóolajat tartalmaz. Fokozzák a kapillárisok rugalmasságát és csökkentik az áteresztőképességet, ezáltal távozik a felesleges folyadék a sérült szövetekből.

Csak akkor alkalmazható a somkórófű, ha kizárható a pillangósvirágúak allergiája! Ide tartozik pl lucerna és a veteménybab is.

A fekete nadálytő gyöktörzse és levele allantoint, pirrolizidin alkaloidokat, cseranyagot, nyálkát, fitoszterineket és illóolajat tartalmaz. Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, keringést serkentő, ödémacsökkentő hatásuk van. Csonttörések utókezelésénél kiemelkedő eredményeket értek el alkoholos kivonatos használatával. Vidéki kis falvakban forrasztófűnek nevezik.

Csak akkor alkalmazható, ha kizárható a borágófélék allergiája! Ide tartozik pl. a kígyószisz is. A pirrolizidin tartalma miatt kizárólag külső felhasználása engedélyezett!

A vöröshagyma hagymája kéntartalmú anyagokat, flavonoidokat és vitaminokat tartalmaz. Keringést serkentő, antibakteriális, gyulladáscsökkentő hatással bírnak.

Csak akkor alkalmazható, ha kizárható az amarilliszfélék allergiája! Ide tartozik pl. fokhagyma és a medvehagyma is.

A rozmaring illóolaj általános élénkítő, izomgörcsök, izomfájdalmak, helyi vérbőséget okozó hatásokkal bír.

A boróka illóolaj serkentő, gyulladáscsökkentő és helyi vérellátást fokozó aromaterápiás készítmény.

Mindkét illóolajat csak negatív alkarteszt allergia esetén lehet alkalmazni bőrön!

A csípős paprika fő hatóanyaga a kapszaicin, emellett karotinoidokat, szaponinokat, vitaminokat (főként C-vitamint) és illóolajat tartalmaz. A kapszaicin erős fájdalomcsillapító és bőrvörösítő hatása révén fokozza a vérkeringést az alkalmazás területén.

Csak akkor alkalmazható, ha kizárható a burgonyafélék allergiája! Erősen bőrirritáló hatású!

Fűzfakéreg főzet a fájdalommentes gyógyulásért:

  • 1 evőkanál kérget 3 dl vízben 10 percig főzzetek, hagyjátok állni lefedve 10 percig, majd szűrjétek le!
  • Napi 3x lehet fogyasztani, ízesítés nélkül!

Orvosi somkórófű tea a könnyebb végtagokért:

  • 3 evőkanál szárított somkórófű virágot öntsetek le 2,5 dl forró vízzel, hagyjátok állni 15 percig lefedve, majd szűrjétek le!
  • Mártsatok bele egy ruhapelenkát és tegyétek a duzzadt területre!

Vöröshagyma-pakolás a gyorsabb gyógyulásért:

  • Zúzzatok össze egy fejet egy kis vízzel és 1-2 csipet sóval keverjétek össze!
  • A pépet kenjétek rá a sérült területre és egy nedves ruhával tekerjétek körbe!

Rozmaringos fürdő a könnyebb mozgásért:

  • 2dl tejszínben keverjetek el 15 csepp jó minőségű rozmaring illóolajat!
  • Ezt a keveréket öntsétek a kádnyi meleg vízbe!
  • 15-20 percig kád fürdőzzetek!

Borókás masszázsolaj a jobb szöveti vérellátásért:

  • Szerezzetek be őszibarackmag olajat, mandulaolajat vagy extra szűz olívaolajat!
  • Egy evőkanál olajba cseppentsetek 1-2 csepp jó minőségű boróka illóolajat!
  • Dörzsöljétek be a serkentendő területet! Hagyjátok, hogy a bőr felszívja az olajat, majd lehetőség szerint tartsátok melegen (pl: takaróval) a végtagot!

Terhesség esetén az ananász fogyasztásán és a vöröshagyma-pakolás használatán kívül az összes felsorolt terápiás gyógynövény ellenjavallt!

Gyerekek estében a hegyi árnika krém külsőleges használata ajánlott 3 éves kortól! Természetesen az ananász fogyasztásának és a vöröshagyma-pakolás alkalmazásának nincs életkori korlátozása. Csak allergia esetén nem szabad használni!A többi gyógynövény használata 12 éves kortól orvosi konzultációt igényel!

Fűzfa belsőleges alkalmazása 16 éves korig tilos!

Energetizáló gyógynövények fogyasztása 18 éves kortól ajánlott!

Remélem, találtok az említettek között számotokra hasznos gyógymódot, amely hozzájárul a családotok és saját egészségetek visszanyeréséhez!

Vigyázzatok Magatokra és Egymásra!

Irodalomjegyzék

Csupor Dezső, Szendrei Kálmán: Gyógynövénytár, Medicina Könyvkiadó Zrt., 2012

Rácz Gábor, Rácz-Kotilla Erzsébet, Szabó László Gy.: Gyógynövények ismerete, Galenus Kiadó, 2012

Aviva Jill Romm: Naturally Healthy Babies and Children, Crown Publishing Group, 2003

Linda B. White M.D., Sunny Mavor: Kids, Herbs, Health, Interweave Press, 1998

Rosemary Gladstar’s: Family Herbal, Storey Books, 2001

 

Vélemény, hozzászólás?

Sziasztok!

Szarvas Niki vagyok, a HerbClinic alapítója, biomérnök, fitoterapeuta és édesanya. Küldetésem a gyógynövények hatékony alkalmazásának oktatása, a gyermekek és a nők egészségének megőrzése és helyreállítása. A HerbClinic egy gyógynövények alkalmazásán alapuló speciális egészségmegőrző rendszer, amely a fogantatástól életünk végéig támogat minket. Használjátok okosan és szeretettel!

Webshop | Termékek

Legfrissebb cikkek

Kategóriák

Szeretettel meghívlak a hírlevelemre! 🤗

Iratkozz fel a hírlevelemre, hogy mindig elsőként tájékoztathassalak az épp megjelenő legfrissebb gyógynövényes cikkeimről!