A gyógyító bogáncsok

Gyógyító bogáncsok

Sok embert érint az emésztőrendszeri probléma. Ennek általában a helytelen táplálkozás, fertőzések szövődménye, gyakori alkohol fogyasztás vagy a mindennapi stressz az oka. Szerencsére egy kis odafigyeléssel és gyógynövényekkel rendbe lehet tenni, ha adottak az élettani körülmények. Ebben a cikkben két szúrós, de nagyon hasznos gyógynövényt szeretnék Nektek bemutatni.

Benedekfű (Cnicus benedictus)

Többféle néven is ismert: áldott bogáncs, áldott fű és keserű bogáncs. A legutóbbi neve abszolút leíró…borzasztóan keserű.

Hazánkban termesztik. Júniustól virágzik. Virágos leveles hajtását gyűjtjük. Fontos, hogy árnyékos, száraz helyen történjen a szárítása.

A fészkesvirágzatúak családjába tartozik.

Virágos-leveles hajtásának hatóanyagai: knicin, szanolitenolid, artemizifolin (keserű anyagok, szeszkviterpén-vázas vegyületek), nyálka, cseranyag, gyanta, nikotinsav (niacin vagy B3-vitamin).

Étvágyjavító, emésztést serkentő, epehajtó és májvédő hatású gyógynövény. Teaként önállóan és teakeverékekben is alkalmazható. Teakeverékek esetén borsmentával és cickafarkkal érdemes vegyíteni 1:2:2 arányban (1ek, 2,5 dl forró víz) emésztés elősegítésére. Egy csészét egy napra leosztva étkezések előtt fél órával érdemes fogyasztani kúraszerűen, maximum 4 hétig.

Külsőleg nehezen gyógyuló sebek kezelésére is alkalmazható pakolás, vagy borogatás formájában.

Benedekfű tea az emésztőrendszer támogatásáért:

  • Egy kávéskanál szárított benedekfüvet öntsetek le 2,5 dl forró vízzel, majd fedjétek le!
  • 15 perc elteltével szűrjétek le és fogyasszátok lehetőleg éhgyomorra, majd étkezések előtt fél órával pár kortyonként egy teljes napra elosztva!
  • Kúraszerűen maximum 4 hétig.

A benedekfű csak akkor használható, ha kizárható a őszirózsafélék allergiája (pl:napraforgó)!

Gyermekeknek 12 éves kortól ajánlott a fogyasztása.

Terhesség idején nem ajánlott alkalmazni.

Máriatövis (Silybum marianum)

Máriabogáncsként és tarkabogáncsként ismert sok helyen.

A fészkesvirágzatúak családjába tartozik. Magyarországon egyéves, termesztett növény.

Érett termését (kaszattermés) lehet gyűjteni július közepétől, amely flavonoidokat (köztök a híres neves szilimarint), keserű anyagokat, gyantát, linolsavat és olajsavat is tartalmaz. Ezek a hatóanyagok májvédő funkciót látnak el, segítik a májsejtek regenerálódását.

A magot szárítás után lehet felhasználni teaként, vagy őrleményként kapszulázva.

Belsőleg fogyasztható tea, illetve készítmények (pl: kapszulák) formájában. Bár a kutatási eredmények alátámasztják, hogy a hatása őrlemény formájában hatékonyabb.

Ha mégis teakánt szeretnétek fogyasztani, a magokat dörzsmozsárban törjétek meg leforrázás előtt.

Máriatövis zaccos tea az egészséges májért:

  • Egy teáskanál szárított, frissen morzsolt máriatövis magot öntsetek le 2,5 dl forró vízzel, majd fedjétek le!
  • 20 perc elteltével nagy lyukú szűrön szűrjétek le, úgy, hogy a mag finomabb szemcséi benne maradjanak a teában. Így fogyasszátok a teát, lehetőleg éhgyomorra, étkezés előtt fél órával, napi egy csészével!
  • Kúraszerűen 6 hétig ajánlott az alkalmazása.

Ha ez nincs ínyetekre, 1 kávéskanál porrá zúzott szárított máriatövis magot, egy evőkanál mézbe keverjetek el és ezt fogasszátok éhgyomorra napi egyszer. Cukorbetegeknek és inzulinrezisztenseknek ez a kivitel ellenjavallt a méz miatt!

A máriatövis csak akkor használható, ha kizárható a őszirózsafélék allergiája!

12 éves kortól lehet fogyasztani.

Terhesség idején orvosi konzultáció szükséges az alkalmazásával kapcsolatban.

Alkalmazása segíthet:

  • krónikus- gyulladásos májbetegségek, májcirrózis (pl: Hepatitis fertőzések)
  • májterhelések, májmegnagyobbodás (vegyszerek, alkohol, dohányzás és túlzott gyógyszer fogyasztás)
  • valamint  diszpepsziás (emésztési) zavarok kezelése céljából.

Gyógyszeriparban is alkalmazzák a Legalon kapszula előállításához, a kaszattermésből extrahálással vonják ki a szilimarint, amely a Legalon hatóanyaga.

Tapasztalat:

Volt egy páciensem, aki pikkelysömörrel kínlódott már évek óta, főként télen. Nála belsőleges terápiaként alkalmaztuk a benedekfüvet máriatövissel, kúraszerűen és 3000 NE D-vitamint fogyasztott. Valamint kizártuk a tehéntej, marhahús, sertéshús és az alkohol fogyasztását. Külsőleg pedig orbáncfűolajjal kezeltük a sömörös területet. Nagyon szépen helyrejött a bőre, mert kitartó volt és a mai napig odafigyel magára. ?

Természetesen mindenki egyedi, így mindenkinél más működik.

Remélem hasznotokra válik ez a cikk is! ?

Vigyázzatok Magatokra és Egymásra!

Irodalomjegyzék:

Csupor Dezső, Szendrei Kálmán: Gyógynövénytár, Medicina Könyvkiadó Zrt., 2012

Rácz Gábor, Rácz-Kotilla Erzsébet, Szabó László Gy.: Gyógynövények ismerete, Galenus Kiadó, 2012

Babulka Péter, Kósa Géza: Képes gyógynövénykalauz. Budapest, 1991, Herbária.

Müzes G., Deák G., Láng I: Effect of silimarin (Legalon) therapy on the antioxidant defense mechanism and lipid peroxidation in alcoholic liver disease, Orvosi Hetilap,1990,04.01, 131 (16):863-866

Vélemény, hozzászólás?

Sziasztok!

Szarvas Niki vagyok, a HerbClinic alapítója, biomérnök, fitoterapeuta és édesanya. Küldetésem a gyógynövények hatékony alkalmazásának oktatása, a gyermekek és a nők egészségének megőrzése és helyreállítása. A HerbClinic egy gyógynövények alkalmazásán alapuló speciális egészségmegőrző rendszer, amely a fogantatástól életünk végéig támogat minket. Használjátok okosan és szeretettel!

Webshop | Termékek

Legfrissebb cikkek

Kategóriák

Szeretettel meghívlak a hírlevelemre! 🤗

Iratkozz fel a hírlevelemre, hogy mindig elsőként tájékoztathassalak az épp megjelenő legfrissebb gyógynövényes cikkeimről!